Inlägget gjort

Kom igång att städa miljövänligt

När solen sakta bryter igenom och våren äntligen börjar vakna så känns det som vi människor också vaknar till ur vår vinter lunk, en härlig känsla. Dock så vaknar även dammråttorna, de otroligt smutsiga fönsterna och små stänk i kök och badrum till liv eller i alla fall gör sig synliga efter vinterns mörker. Inte en lika härlig känsla.

 

Här hos oss på House of Eko behövs det en rejäl vårstädning, och hur gör vi då? Hur tänker vi miljövänlig/kemikaliefri städning? Här nedan följer några städtips för dig som vill komma igång att städa miljövänligt.

 

Bra att ha hemma för att börja städa miljövänligt/kemikaliefritt:Såpa grön och gul, ättika, citron, salt och bikarbonat.

 

Egen städspray:Då såpa är ett allrengöringsmedel passar den perfekt till att göra sin egen städspray utav. Blanda 4-5 milliliter såpa med ca 5 dl vatten och häll i en sprayflaska. Nu har du en egen färdig städspray som du kan använda både i badrummet och i köket. Spraya på smutsen och torka med trasa.

 

Ugn:Att rengöra ugnen kan vara svårt och många använder starka rengöringssprayer som inte alls är miljövänliga eller bra för människan.  Däremot så fixar såpa jobbet galant. Just grönsåpa är utomordentligt mot fettfläckar. Det enda du behöver göra är att smörja in ugnen med koncentrerad grönsåpa sätta på ugnen på 100 grader låt gå i ca 20 minuter. Låt sedan ugnen svalna innan du torkar ur såpan. Ugnen blir ren utan att behöva använda starka frätande kemikalier.

 

Skärbräda:Diska din skärbräda med ljummet vatten och ättika. Ättika är antibakteriellt och kommer att desinficera din skärbräda. Ca 1 matsked ättika till en skärbräda.

 

Mikron: Pressa ur saften ur en halvcitron ner i en skål med ca 2 dl vatten. Sätt skålen i mikron och mikra på full effekt ca 2 minuter. Citronvatten löser smutsen i mikron och gör den lätt att torka ur med en trasa.

 

Tvätta fönster:

Att få sina fönster skinande rena utan en massa ränder och fläckar får du med hjälp av ättika. Blanda ihop lika delar varmt vatten och lika delar ättika och torka glasrutan med ett mjukt tyg som inte luddar.

 

Kalkfläckar:Ättika fungerar perfekt för att ta bort kalkfläckar. Dutta ättika på en trasa och gnugga där det finns kalkfläckar så som på duschkabin, kakel och kranar.

 

Propplösare avlopp: Stopp i avloppet? Ja det är verkligen inte roligt men det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att bli av med proppar i avloppet. Häll 1 deciliter salt samt 1 dl bikarbonat i avloppet, sedan häller du långsamt ner ca 1 dl ättika. Låt stå så i ca 10-15 minuter och därefter häller du i 2dl kokande vatten. Upprepa om proppen inte löser sig helt.

 

Detta var några enkla kom igång tips för en mera kemikaliefri städning. Det finns dock många fler gamla miljövänliga husmortips att använda sig utav men hoppas detta gett dig en start till att börja använda naturliga produkter när du städar.

 

Varma hälsningar och lycka till med städningen!

 

House of Eko.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *